Status メロンパン(Melon Pan) 7Eleven


Bismillahirrahmanirrahim...

Ramai di kalangan pelajar malaysia di sini(jepun) yang gemar memakan melon pan keluaran kombini 7 Eleven. Sebelum ini, saya pernah bertanya seorang kakak indonesia melalui blog beliau berkenaan roti ini. Boleh klik link ini jungjungbuih .Alhamdulillah maklumat yang beliau perolehi mengatakan bahan-bahan yang digunakan adalah dari hasil tumbuhan.
Tetapi, baru-baru ini saya ada terbaca di blog seorang sahabat, yang mana sahabat kepada sahabat saya ini pernah bertanya berkenaan kandungan roti ini, dan katanya mengandungi lard(ラード由来). Maka untuk mendapatkan kepastian, saya bertanya terus kepada pihak 7 eleven melalui e-mel. Berikut adalah reply yang saya perolehi(saya turut bertanya mengenai kandungan ツナマヨネーズ(tuna mayonaise) dan バタースコッチ(butter scotch):
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Soalan:

私は宗教、健康上で、商品に商用されている成分に対して限りがありますので、セブンイレブンの焼き立てパンの商品に使用されている成分において聞きたいことがあります。焼きたてパンの商品(例えば:メロンパン、バタースコッチ、ツナマヨネーズなど)に使用されている乳化剤、ショー トニング、マーガリン、グリセリンに動物性(乳、卵、魚由来を除く)を含まれますか?
また、アルコール(酒)を含まれますか?
ご協力、心から感謝します。

Jawapan:

NUR IDAYU AYOB様

メール拝見させていただきました。日頃からセブン-イレブンを
ご利用いただきまして、誠にありがとうございます。

「焼きたてパンの原材料」に付いてお問い合わせの件、下記の通
りお答えさせていただきます。
製造メーカーに確認しましたのでご報告いたします。

メロンパン
 ・アルコール使用無し
 ・動物性油脂(ラード)の使用あり

【バタースコッチ】
 ・アルコール使用無し
 ・動物由来無し

【ツナマヨネーズ】
 ・アルコール使用無し
 ・動物性由来無し

商品ごとの確認は出来るのですが、突然の変更や地区毎の違い
等あるため、絶対的な保障にするものではありません。
商品ごとの内容については焼立てパンの包装の裏のシールにフリ
ーダイヤルにて地区の工場の連絡先がございます。ご心配の商品
はお問合せ下さい。

以上ご返事させていただきます。これからも引き続きセブン-イ
レブンをご愛顧下さいますようお願い申し上げます。
------------------------------
 株式会社 セブン-イレブン・ジャパン お客様相談室:田中
郵便番号 102-8455 東京都千代田区二番町8番地8
 ダイヤルイン・03-6238-3746
------------------------------------------------------------------------------------------------


melon pan(メロンパン)

butter scotch(バタースコッチ)

tuna mayonaise(ツナマヨネーズ)

Berdasarkan kepada jawapan yang diberikan oleh pihak 7 Eleven, terdapat penggunaan sumber haiwan dalam melon pan, manakala bagi butter scotch dan tuna mayonaise tiada penggunaan sumber haiwan dan alkohol dalam kandungan bahan mentahnya.
Tetapi, memandangkan terdapat perubahan penggunaan bahan mengikut pengilang bagi kawasan yang berlainan di jepun, dinasihatkan agar menghubungi talian nombor pengilang yang tertera di bahagian belakang "seal/sticker" pada setiap bungkusan untuk pengesahan yang lebih tepat.

Berkenaan 食パン 7 eleven boleh merujuk kepada link ini: infohalalIPIJ
InsyaAllah jika ada sebarang maklumat terbaru lagi saya akan maklumkan di sini. Semoga bermanfaat buat semua.
Wallahua'lam....

"Hai manusia ,makanlah apa-apa yang dibumi yg halal lagi baik dan janganlah kamu ikut langkah syaitan . Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu.."
(Surah Al-Baqarah: ayat 168)


10 comments:

tun izyan dalila said...

arigatou!!!
melon pan kene banned . (-_-")berapa banyak dah makan... huhu

fauziharis said...

Terima kasih.

"Memakan yang haram itu akan menyebabkan doa terhijab selama 40 hari"....maksud hadis

Teruskan usaha murni seperti ini.

Wassalam

FloWeR LoVeR said...

to tun izyan dalila:
iie2....akak tau pun after read a comment on your blog...someone commented about your melon pan pic..tiba2 terus rase was2 and mailed 7E:)

to fauziharis:
Terima kasih ats kunjungan...
InsyaAllah moga Allah terus bimbing saya utk istiqamah:)

kyo_9 said...

hmm.. tp dia tulis cam kene kakunin sendiri skali lagi sbb berbeza ikut kilang yg keluarkan kan.. hmm, ape2 pon thanks for the info..

indahayatisamsi said...

Jazakillah atas semakan.
Boleh tak akak amik isi kandungan email Ayu untuk akak letak dalam portal halal IPIJ.info?

FloWeR LoVeR said...

to kyo_9:
Ya,betol tu..mungkin ade perubahan mengikut kwsan...
Maaf, khilaf saya sendiri tak tulis penerangan dgn jelas(-_-)
InsyaAllah akan diupdate..saya sndiri dlm proses menunggu jwpn dr pihak kilang...iA sebrang latest info yg bermanfaat akan sy kongsikn di sini..
jzkk atas peringatan..=)


to indahayatisamsi:
wayyaki=)
tafadhal ya ukhti(^_^)
sebarang info trbaru dr phk infohalal hrp dpt dikongsi bersama ye..yoroshiku~~~

athiqah said...

salam kak ayu~ tiqah kyushu ni~ thanx for the info~ kalau tiqah nak minta izin forwardkan dalam forum kami boleh? :)

FloWeR LoVeR said...

wsalam wbt..
oo tiqah ek...salam ziarah ke sini ye dik^_^
haip2..silakan..InsyaAllah moga bermanfaat=)

p/s: perlu kakunin dl ye ikut kwsn dik, sbb akak dah kakunin, daitai xsama ingredients die...
wallahua'lam..

afif oita said...

klik punya klik sampai sini.. jzkk ukhti. Minta izin masuk nishi amirnet deh.

FloWeR LoVeR said...

tafaddhal akhi..
tapi info nih dah agak lama..ana rasa better dibuat pertanyaan semula..
allahua'lam.